Ροή ειδήσεων

Οι Ουκρανοί πιέζουν την ΕΕ: «Μας καλείτε στο τραπέζι, αλλά δεν μας δίνετε καρέκλα»

Οι Ουκρανοί πιέζουν την ΕΕ: «Μας καλείτε στο τραπέζι, αλλά δεν μας δίνετε καρέκλα»
Οι επιφυλάξεις Ζελένσκι για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής «πολιτικής κοινότητας» και οι απαιτήσεις εδώ και τώρα της Ουκρανίας.

Εδώ και τώρα Ευρώπη θέλει η Ουκρανία με τον Ζελένσκι όσο και τον Κουλέμπα να απορρίπτουν την συζήτηση περί Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και να υπογραμμίζουν ότι «καμία εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας δεν θα ήταν αποδεκτή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Monde» η Ουκρανία δυσκολεύεται να ενταχθεί στην «Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» που σκιαγράφησε ο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Στρασβούργο χωρίς να έχει, μακροπρόθεσμα, πραγματική προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Τουλάχιστον αυτό προσπάθησαν να μεταφέρουν οι ηγέτες της τις τελευταίες ημέρες, με τον Ζελένσκι να εκφράζει επιφυλάξεις κατά την πρόσφατη και εξ αποστάσεως συνάντησης με Γάλλους φοιτητές, επιμένοντας από το Κίεβο στη σημασία για τη χώρα του να ενταχθεί στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό:

«Δεν μπορούμε να παραμένουμε σε αυτήν την αβεβαιότητα συνεχώς· είναι σαν ένα τραπέζι όπου το σύνολο Η οικογένεια είναι μαζεμένη, είστε καλεσμένοι, αλλά δεν σας έχουν δώσει καρέκλα. Είναι άδικο» είπε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ήταν ακόμη πιο σαφής: «Καμία εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Ουκρανίας δεν θα ήταν αποδεκτή. Αν το σχέδιο της «πολιτικής κοινότητας» κρατούσε μόνιμα τη χώρα του εκτός ΕΕ, «θα ήταν μεροληπτικό, άπιστο και θα ήταν αντίθετο με τις δημόσιες δηλώσεις που προέρχονται από τη Γαλλία και άλλες χώρες ότι η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε.

Το Κίεβο, αφού υπέβαλε την αίτησή του για ένταξη τον Μάρτιο, ελπίζει να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην ΕΕ χωρίς καθυστέρηση. Η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει γνώμη για το σκοπό αυτό κατά τον μήνα Ιούνιο. Η επίσημη απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από τα κράτη μέλη, ομόφωνα, ίσως ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Μετάβαση στην Πηγή

Το Farsala Press δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες. Ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button