Κόρη επιχειρηματία αποκάλυψε – Έκαναν “σκηνοθεσία” στον χώρο που σκοτώθηκε ο πατέρας μου στην ΒΙΠΕ

23ημέρες 14ώρες 12λεπτά 24δεύτερα
απομένουν για τα Χριστούγεννα

\

«Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να μου δώσει αυτό που θέλω και αυτό που θέλω είναι τον πατέρα μου πίσω. Οποια απόφαση και να βγει δεν θα με ικανοποιήσει. Γίνεται να υπάρξει δικαίωση; Το μόνο που θα μ’ έκανε να νιώσω καλά είναι να γύριζε ο πατέρας μου», δηλώνει στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» η Χριστίνα Δευτεραίου.

Η κόρη του αδικοχαμένου 67χρονου πατρινού επιχειρηματία Γιώργου Δευτεραίου, που έχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στο προαύλιο εργοστασίου της ΒΙΠΕ Πατρών στις 2 Μαρτίου του 2021, κατά την εναέρια μεταφορά μεταλλικού σωλήνα 2 τόνων από γερανοφόρο όχημα ιδιωτικής εταιρείας, μιλά και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του τραγικού περιστατικού, που αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε, θα καθίσει ο χειριστής του γερανού. Η δίκη ορίστηκε για τις 8 Ιανουαρίου 2024 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών.

Η Χριστίνα Δευτεραίου καταγγέλλει προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων και απόκρυψη στοιχείων για το τι ακριβώς συνέβη τη χρονική στιγμή που συνέβη το μοιραίο.

«Ενα πράγμα που με θυμώνει ιδιαιτέρως, εκτός από τη στάση του κατηγορούμενου η οποία μπορεί να θεωρηθεί απάνθρωπη, είναι το γεγονός πως γίνεται προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, καθώς διάφοροι προσπαθούν να διαρρεύσουν γεγονότα τα οποία δεν ισχύουν και προσβάλλουν τη μνήμη του πατέρα μου. Πριν από λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μου η δικογραφία, την οποία αφού διάβασα σοκαρίστηκα με πολλά στοιχεία που προκύπτουν. Ο πατέρας μου δεν ευθύνεται όσον αφορά το δυστύχημα, δεν είχαν τηρηθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, από τους αρμόδιους, όπως επίσης δεν έγινε σωστά η μετακίνηση του φορτίου γεγονός που στοίχισε τη ζωή του» λέει η 30χρονη. Και αποκαλύπτει: «Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο, επίσης είναι το γεγονός πως αμέσως μετά το μοιραίο και αφού το ασθενοφόρο παρέλαβε τον πατέρα μου, στο σημείο έμεινε ο χειριστής του γερανού, όπου και μετακίνησε το φορτίο το γερανό και ό,τι υπήρχε στο χώρο. Η προσπάθεια αυτή απόκρυψης στοιχείων εκτός του ότι δυσχέρανε το έργο του πραγματογνώμονα, αφήνει και πολλά ερωτήματα για την πράξη του».

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η οικογένεια, μέσω των καταθέσεων, ο χειριστής
ισχυρίζεται πως δεν ευθύνεται για ότι συνέβη. «Επιχειρεί με διάφορους τρόπους να κατηγορήσει τον πατέρα πως έχει μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό που συνέβη, κάτι που δεν ισχύει. Για παράδειγμα ότι ο πατέρας μου έδεσε τους ιμάντες στο φορτίο. Αυτός ισχυρίζεται ότι έπεσε το φορτίο, όπως προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη το φορτίο δεν έπεσε. Τον χτύπησε το φορτίο. Εγινε λάθος χειρισμός» καταγγέλλει η 30χρονη. Και προσθέτει: «Δεν ισχύει ότι έσπασε το κλειδί του γάντζου που κρατούσε τον σωλήνα. Βάσει της αυτοψίας του εμπειρογνώμονα, ο γάντζος και οι ιμάντες ήταν μια χαρά, δεν ήταν τίποτα κομμένο. Τον χτύπησε τον πατέρα μου κατά την μεταφορά. Δεν προκύπτει πτώση φορτίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τον είχε συνθλίψει. Το χτύπησε και τον έριξε κάτω».

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία και μαρτυρίες, όπως καταγγέλλει η Χριστίνα Δευτεραίου, προκύπτει ότι «σκηνοθετήθηκε…η σκηνή του δυστυχήματος»!

Επιπλέον, εκείνο που εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την Χριστίνα Δευτεραίου, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, είναι η θέση που βρέθηκε στο έδαφος ο Γιώργος Δευτεραίος. «Ηταν ευθεία χέρια πόδια κολλημένα, πώς είσαι όταν είσαι όρθιος και είσαι «άγαλμα». Αυτό δεν προκύπτει από πέσιμο», επισημαίνει 30χρονη. Παράλληλα εκφράζει τη δυσφορία της και για την εν γένει μέχρι σήμερα στάση που έχει επιδείξει ο χειριστής του γερανού. «Ούτε έχει έρθει να συναντήσει, να μας μιλήσει, να μας συλληπηθεί. Εχει εξαφανιστεί από την ημέρα του δυστυχήματος και συνεχίζει τη ζωή του και τη δουλειά του κανονικά. Διαδίδει, όπως πληροφορούμαστε, πως ο πατέρας μου δεν σκοτώθηκε, αλλά υπέστη καρδιακή προσβολή».

Τραγική ειρωνεία. Αυτόπτης μάρτυρας των όσων ακολούθησαν του θανάσιμου τραυματισμού του 67χρονου, ήταν ο γιος του, που εργαζόταν σε κοντινή απόσταση από το σημείο. Ηταν μεταξύ των πρώτων που προσέτρεξαν, όταν αντελήφθησαν πως κάτι κακό είχε συμβεί, στα χέρια του «έφυγε» ο πατέρας του. «Σίγουρα περνάμε όλοι πολύ δύσκολα, και μας έχει στοιχίσει σε όλους πάρα πολύ η απώλεια του, γιατί ο πατέρας μου ήταν το επίκεντρό μας. Η ζωή μας ήταν γύρω του, ήταν πολύ σημαντικός για εμάς. Δεν μπορούμε χωρίς αυτόν, κανένας μας δεν μπορεί. Διαλύθηκε η οικογένειά μας», λέει με πόνο καρδιάς, η Χριστίνα Δευτεραίου.

Στον τόπο του συμβάντος πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές αυτοψίες στις 3 και στις 5 Μαρτίου του 2021, από τους κατ’ εντολή από το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αχαΐας, διορισθέντες πραγματογνώμονες, Θωμά Χόνδρο και Γρηγόρη Πετρόπουλο, μηχανολόγο μηχανικό αν. καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών και μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου Πατρών, αντίστοιχα.

Κλήθηκαν να διερευνήσουν τις συνθήκες του δυστυχήματος βάσει των όσων ισχυρίστηκε ο χειριστής του γερανού, ότι δηλαδή ένας ιμάντας «έφυγε», το φορτίο έπεσε από τη μία πλευρά στο έδαφος και τραυμάτισε τον 67χρονο Γιώργο Δευτεραίο.

Στην πρώτη αυτοψία που διενεργήθηκε μια ημέρα, μετά το τραγικό γεγονός, όπως αναφέρεται στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΠτΔ», διαπιστώθηκε, ότι ο γερανός και το μεταφερόμενο φορτίο είχαν μετακινηθεί από τη θέση του ατυχήματος δυσχεραίνοντας τη διακρίβωση των αιτίων, παρά την υποχρέωση όπως επισημαίνεται, των εμπλεκομένων, να παραμένουν τα μηχανήματα, εργαλεία και συσκευές στη θέση που βρίσκονταν τη στιγμή του ατυχήματος, ενώ δεν διαπιστώθηκαν εμφανείς βλάβες στο γερανό ή το μεταφερόμενο φορτίο.

Κατά την αναπαράσταση που έγινε την ίδια ήμερα, κατεγράφη πως ο μηχανισμός μανδάλωσης (κρίκος) του γάντζου λειτουργούσε κανονικά και το σημείο πτώσης του 67χρονου βρισκόταν επί της κυκλικής τροχιάς του μεταφερόμενου φορτίου, από το οποίο παρασύρθηκε. Από τον έλεγχο του ανυψωτικού μηχανήματος κατά την αυτοψία παρατηρήθηκαν φθορές περιβλήματος στις υδραυλικές σωληνώσεις, διαπιστώθηκε μη πιστοποιημένη επισκευή με ηλεκτροσυγκόλληση στη βάση του βραχίονα του γερανού και ότι το όχημα δεν διέθετε ενδείξεις λειτουργιών και διακόπτη παύσης λειτουργίας έκτακτης ανάγκης.

Συμπερασματικά, στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι το ατύχημα προκλήθηκε από την κακή οργάνωση της εργασίας. Δεν ακολουθήθηκε η βασική αρχή που τηρείται σε εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων που αφορά στην απομάκρυνση των εργαζομένων από το πεδίο εργασίας του γερανοφόρου οχήματος, ο χειριστής δεν διέκοψε ως όφειλε τη λειτουργία του γερανού, όταν διαπίστωσε ότι υπήρχε άτομο στη τροχιά μεταφοράς ενώ κα ο επιβλέπων των εργασιών δεν διέκοψε τη λειτουργία του ανυψωτικού μηχανήματος μέχρι την απομάκρυνση όλου του προσωπικού από το σημείο.
Επισημαίνεται δε, ότι βλάβες στο περίβλημα των υδραυλικών σωληνώσεων, διαρροές υδραυλικού ελαίου και η γενική κατάσταση των χειριστηρίων και των αυτοματισμών ενδέχεται να προκάλεσαν αστοχία και υποχώρηση του βραχίονα, με αποτέλεσμα το εργατικό δυστύχημα.

«Ο θάνατος επήλθε συνέπεια κακώσεων θώρακος, κοιλίας, πυέλου και άκρων (πτώση επί του εδάφους, εργατικό ατύχημα)» αναφέρει η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών μετά τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σορό του άτυχου 67χρονου Γιώργου Δευτεραίου.

Οσο για τις συνθήκες που προκάλεσαν το μοιραίο περιγράφεται πως «..κατά τις εργασίες μεταλλικής εγκατάστασης κατά τη διάρκεια μεταφοράς σωληνωτού μεταλλικού λέβητα με γερανοφόρο όχημα χτυπήθηκε από τον λέβητα κατά την εναέρια μεταφορά του και έπεσε αναίσθητος επί του εδάφους».

Ο Δικηγόρος Αθηνών, Νίκος Ρουσσόπουλος

«Η υπόθεση του Γεωργίου Δευτεραίου για την οποία έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη στον χειριστή του γερανού που ενεργούσε εργασίες μεταλλικής εγκατάστασης σε γνωστή εταιρεία βιοφαρμακευτικών και χημικών προϊόντων στην Πάτρα για ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι μία υπόθεση η οποία θα έπρεπε να μας απασχολήσει όχι μόνο σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας. Είναι μία υπόθεση στην οποία κατά την προανακριση-προκαταρκτική διαδικασία έγιναν πολλές προσπάθειες απόκρυψης στοιχείων, από την πλευρά των εμπλεκομένων στο ατύχημα σε βάρος της οικογένειας του θύματος, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες από αυτόπτη μάρτυρα, ότι αλλοιώθηκε μέχρι και ο τόπος του ατυχήματος. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί», δηλώνει ο δικηγόρος Αθηνών Νίκος Ρουσσόπουλος.

«Ευτυχώς παρ’ ολες τις προσπάθειες συγκάλυψης και αλλοίωσης της αλήθειας, τόσο οι προανακριτικές όσο και οι εισαγγελικές αρχές εκτέλεσαν το έργο τους προσπαθώντας να ρίξουν φως σε μία υπόθεση που κάποιοι τεχνηέντως προσπάθησαν να συσκοτίσουν», καταλήγει η υπεράσπιση της οικογένειας Δευτεραίου.

Μετάβαση στην Πηγή αναδημοσίευσης
Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε αυτόματα και η ευθύνη του περιεχομένου βαρύνει νομικά τον αρθρογράφο του.

Barack
Barackhttps://mybusinesscoaching.gr
Πολιτικό marketing, Πολιτική Επικοινωνία, Έρευνες & Δημοσκοπήσεις, Digital Marketing, Στενευμένες καμπάνιες, Παραγωγή Υλικού, Website, Social media marketing, Mobile Marketing, Email Marketing, SMS Marketing, Call Center Τηλεφωνικό κέντρο: +30 210 22 41 777
Farsala
clear sky
10.9 ° C
14.1 °
6.6 °
78 %
0.1kmh
7 %
Πα
15 °
Σα
13 °
Κυ
13 °
Δε
13 °
Τρ
14 °

Πρόσφατα άρθρα

Αν έχετε κατάστημα που εκτελεί παραγγελίες Delivery, επικοινωνήστε μαζί μας στο 2102241777 σχετικά με τη συμμετοχή σας στην εφαρμογή.

Σχετικά Άρθρα: