Θεανώ Φωτίου: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Κουφοντίνα να πεθάνει

Τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα καταπατούνται, τόνισε η Θεανώ Φωτίου. Έκκληση προς την Κ. Σακελλαροπούλου, συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη. 

«Συζητούμε ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο την ώρα που τα δικαιώματα κρατουμένων καταπατούνται. Τα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα καταπατούνται. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Κουφοντίνα να πεθάνει. Να σεβαστεί η κυβέρνηση τους νόμους και να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι κράτος δικαίου». 

Αυτό επεσήμανε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, για τον Δ. Κουφοντίνα, που άρχισε απεργία δίψας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής». 

Πλεύρης: Ο κρατούμενος θα εκτίσει την ποινή του όπως ορίζει ο νόμος

«Η @TheanoFotiou ως εισηγήτρια του @syriza_gr καλεσε τη @neademokratia να ικανοποιήσει τα αιτηματα του #κουφαντινα. Ο @syriza_gr πληρεξούσιος δικηγορος του πολυισοβιτη. Ο κρατούμενος θα εκτίσει την ποινή του όπως ο νόμος ορίζει και όχι όπως ο ίδιος και οι οπαδοί του ζητούν», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης. 

Έκκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Με κείμενό του, το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού απευθύνει έκκληση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να παρέμβει για να σωθεί η ζωή του Δ. Κουφοντίνα: 

«Η οργή και η θλίψη που αισθανόμαστε δεν αφήνει τις λέξεις να μιλήσουν. Πώς να γραψουμε και να σκεφτούμε για την αλληλεγγύη και το δίκαιο μέσα στην αυταρχική βαρβαρότητα του κράτους της Νέας Δημοκρατίας;

Η χθεσινή απόφαση του Δημητρη Κουφοντινα να προχωρήσει σε απεργία δίψας και το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του με λόγια του Ρίτσου είναι η τελευταία πράξη σε έναν αγώνα που διακυβεύεται η αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Το “ας πεθάνει” που υπονοείται και ξεστομίζεται θεσμικά και εξωθεσμικά ενταφιάζει μαζί με τον άνθρωπο και την έννοια της δημοκρατίας.

Το “ας πεθάνει” αποκρυσταλλώνει την απόλυτη απανθρωποίηση και ξένωση από την ίδια τη ζωή και την υπεράσπιση της.

Είναι τα λόγια μιας κοινωνίας που ζητάει οφθαλμό αντί οφθαλμού.

Ένα Κράτος Δικαίου δεν εκδικείται διότι αν το κάνει, παύει να είναι Κράτος Δικαίου. Οι όροι του εγκλεισμού και τα δικαιώματα ενός κρατούμενου δεν εξαρτώνται από το είδος των αδικημάτων που αυτός έχει τελέσει.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας θέτει το ίδιο του το σώμα στην έσχατη πράξη αγώνα για να εισακουστεί και να εφαρμοστεί ο νόμος που το ίδιο το κράτος θέσπισε .

Εμείς οι εργαζόμενες/οι στο χορό στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στον αγώνα κάθε ανθρώπου για τα δικαιώματά του. Η ισόνομη αντιμετώπιση των κρατουμένων είναι δείκτης της δημοκρατίας την οποία θέλουμε να προφασιζόμαστε.

Κάνουμε δραματική έκκληση για τη ζωή του έστω και τώρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει τους νόμους.

Καλούμε την κα. Σακελλαροπούλου να μη γίνει η πρώτη πρόεδρος Δημοκρατίας που με την εκκωφαντική της σιωπή θα έχει επιτρέψει το θάνατο κρατούμενου απεργού πείνας.

Κι εμείς ως καλλιτέχνες να συμπαρασύρουμε τους εαυτούς μας και τους διπλανούς μας σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το μοιραίο.

Να μην νικήσει το άδικο».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, την Τετάρτη 24/2, στις 6 μ.μ., καλούν «οι οργανώσεις της μαχόμενης επαναστατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς»: 

«Οι οργανώσεις της μαχόμενης επαναστατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, την Τετάρτη 24/2, στις 6 μ.μ. Καλούν το λαό, την εργατική τάξη και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να σταθεί εμπόδιο στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός φυλακισμένου ανθρώπου, του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ο Δ. Κουφοντίνας αφαίρεσε την πεταλούδα του ορού και κάνει και απεργία δίψας. Οι ώρες του επί 46 ημέρες απεργού πείνας και τώρα δίψας είναι μετρημένες.

Η κυβέρνηση με την εν ψυχρώ σχεδιασμένη πολιτική σε βάρος του πολυ-ισοβίτη φέρει ακέραια την ευθύνη. Με φωτογραφικές διατάξεις ψηφίζει νόμους τους οποίους καταστρατηγεί η ίδια επιδεικνύοντας την εκδικητική της μανία και αποδεικνύοντας ότι θέλει τον θάνατό του.

Να μην αφήσουμε να υπάρξει ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στις φυλακές από την μεταπολίτευση. Στην Ελλάδα, και σωστά, η θανατική ποινή έχει καταργηθεί. Να μην επιτρέψουμε την εισαγωγή της από την πίσω πόρτα.

Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού

Να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας από το μένος Κυβέρνησης – Μηχανισμών – ΗΠΑ».

Έκκληση Γαβρά προς τον πρωθυπουργό 

Υπενθυμίζεται πως χθες (22/2), ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς δημοσίευσε στην Εφημερίδα των Συντακτών το παρακάτω κείμενο:

«Απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, να τηρήσει την υποχρέωσή του στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των νόμων και να διατάξει την επιστροφή του καταδικασμένου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, δηλαδή στις Φυλακές Κορυδαλλού».

Δημήτρης Κουφοντίνας: Ξεκίνησε και απεργία δίψας

Χθες το απόγευμα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε και σε απεργία δίψας.

Επισημαίνεται πως ο καταδικασθείς για τη δράση του στη «17 Νοέμβρη» κρατούμενος διανύει την 47η ημέρα απεργίας πείνας, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται διαρκώς.

Αίτημα του η επιστροφή στον Κορυδαλλό, «στην ειδική πτέρυγα που έκτισε ο ίδιος ο υπουργός της καταστολής, ο Μ. Χρυσοχοίδης, για να θάψει την 17Ν, και όπου πέρασα τα 16 από τα 18 χρόνια που είμαι στη φυλακή», όπως είχε αναφέρει στη σχετική δήλωση του.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη παρέμβασή της για την υπόθεση, στις 15 Φερβουαρίου, και «με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα», η ΟΕΝΓΕ είχε δηλώσει πως «πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  • Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.
  • Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Μία μέρα μετά την παραπάνω ανακοίνωση, στις 16/2, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Λαμίας.

Μετάβαση στην Πηγή