Lifestyle - Media

Η Τήλος υιοθετεί το Just Go Zero και κάνει πράξη τα μηδενικά απόβλητα

Η Τήλος υιοθετεί το Just Go Zero

Η Polygreen και ο Δήμος Τήλου παρουσίασαν την Τρίτη 10 Μαΐου σε ανοιχτή εκδήλωση τo Just Go Zero Tilos, ένα πρόγραμμα που αλλάζει τις συνήθειες και κάνει πράξη τα μηδενικά απόβλητα σε μια ολόκληρη κοινότητα.

Μάλιστα, η Ζωή Δημητράκου, παρουσιάστρια εκπομπής του MEGA και ambassador του Just Go Zero Tilos, ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην Τήλο, το 1ο zero-waste νησί!

Ζωή Δημητράκου

Νέες συνειδητές επιλογές για λιγότερα απόβλητα

Με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και επενδύσεις σε τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό καθώς και σε νέες υποδομές διαχείρισης, το Just Go Zero Tilos αξιοποιεί όλα τα αστικά απόβλητα που παράγονται στο νησί, μειώνοντας το αποτύπωμα τους στο φυσικό περιβάλλον της Τήλου.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήδη εντυπωσιάζουν καθώς με το ποσοστό των υλικών που ανακτώνται και κομποστοποιούνται από τα απόβλητα, ξεπερνάει το 85%.

Just Go Zero Tilos

Ο ιδρυτής της Polygreen και εμπνευστής του Just Go Zero, κύριος Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος είπε στην εκδήλωση: «Στην Τήλο εγκαινιάζουμε τον πολιτισμό που θα ονομαστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως πολιτισμός των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Ενός πολιτισμού με 100% εκτροπή από ταφή, πλήρη κυκλική διαχείριση όλων των υλικών και, το σημαντικότερο, μια εντελώς νέα αντίληψη ζωής. Σε αυτόν το νέο πολιτισμό η έννοια του απόβλητου θα συναντιέται μόνο σε μουσειακούς χώρους.»

Τήλος – το 1ο zero-waste νησί

Οι κάτοικοι της Τήλου, τόσο σε επίπεδου νοικοκυριού, όσο και επιχείρησης, ευαισθητοποιήθηκαν μέσα από συνεχή ενημέρωση, διάφορες δράσεις και εκπαίδευση στο Just Go Zero Tilos αλλάζοντας τη στάση και την αντίληψη τους σχετικά με τα απόβλητα με αποτέλεσμα να ανταποκριθούν θετικά στις νέες πρακτικές που έφερε το Just Go Zero Tilos.

Τήλος

Επίσης, σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση της Τήλου δόθηκε ειδικός εξοπλισμός για τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων, ενώ η συλλογή των διαχωρισμένων αποβλήτων γίνεται πόρτα-πόρτα, στις μέρες που καθορίζονται από τον Δήμο, και εντατικοποιούνται το καλοκαίρι που αυξάνονται οι επισκέπτες στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια βόλτα στη φιλόξενη Τήλο για μαθήματα “Zero Waste”

Just Go Zero Τήλος

Το Just Go Zero Tilos θα αξιοποιεί παλιές συσκευές και μικρά έπιπλα, που μεταφέρονται στο νέο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών για να επισκευαστούν ή να γίνουν πρώτη ύλη για καλλιτεχνική δημιουργία. Σύντομα στο Κέντρο θα φιλοξενηθούν οι καλλιτέχνες The New Raw και Hypercompf, οι οποίοι θα αναδείξουν την έννοια του upcycling μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες και εικαστικές εγκαταστάσεις εμπνευσμένες από τον την Τήλο.

Τήλος

«Point Zero»

Το «Point Zero» που λειτουργεί στην Τήλο, παρέχει πληροφορίες για το πρόγραμμα και έτσι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να απευθύνονται εκεί για να ενημερωθούν σχετικά με το πως να χρησιμοποιούν και να αξιοποιούν σωστά το σύστημα, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του Just Go Zero. Στο μέλλον, μάλιστα στο «Zero Point» θα εκτίθενται έργα και δημιουργίες από το Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Just Go Zero: Το πρώτο «κίνημα» κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα

Just Go Zero Polygreen

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

The post Η Τήλος υιοθετεί το Just Go Zero και κάνει πράξη τα μηδενικά απόβλητα appeared first on Youfly.

Μετάβαση στην Πηγή

Το Farsala Press δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες. Ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Related Articles

Back to top button