Βαπτιστικός Σταυρός: Πώς Να Διαλέξεις Τον Ιδανικό

Τοπικά

stauros vaftisis

Θα γίνεις νονός ή νονά; Συγχαρητήρια! Μόλις απόκτησες έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους, αυτόν του πνευματικού γονέα. Υπέροχο αίσθημα αλλά και υποχρέωση, από τις όμορφες όμως υποχρεώσεις που αποκτά κάποιος. Ο ρόλος αυτός λοιπόν ξεκινά με τη βάφτιση και δεν υπάρχει κάτι πιο χαρακτηριστικό της βαπτίσεως από τον βαπτιστικό σταυρό.

Ο βαπτιστικός σταυρός δεν είναι απλά ένα κόσμημα. Συμβολίζει την πίστη και την είσοδο του νεογέννητου στη χριστιανική κοινωνία. Ακριβώς λόγω της σπουδαιότητας του, η επιλογή του μπορεί να αποδειχθεί σπαζοκεφαλιά.

Ποιον βαπτιστικό σταυρό να επιλέξεις και γιατί; Σε αυτό το άρθρο οργανώσαμε έναν βασικό οδηγό για να βρεις τον ιδανικό σταυρό για το αγγελούδι που πρόκειται να βαπτίσεις.

Τι συμβολίζει ο βαπτιστικός σταυρός;

Ο βαπτιστικός σταυρός αποτελεί σύμβολο πίστης και αφοσίωσης στον Χριστό. Συμβολίζει την αιώνια ζωή και την ανάσταση. Εκφράζει την υιοθέτηση του χριστιανικού δόγματος και την υιοθέτηση των αξιών της αγάπης, της συγχώρεσης και της θυσίας.

Συνοδεύει τον άνθρωπο από τη στιγμή του μυστηρίου της βάπτισης και φέρει μαζί του πνευματική αξία και θρησκευτική σημασία. Η επιλογή του σωστού σταυρού για το βαφτιστήρι ή τη βαφτιστήρα αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τους νονούς, καθώς θέλουν να προσφέρουν ένα ιδιαίτερο κόσμημα στο παιδί που θα το συνοδεύει για πάντα.

Tips για να επιλέξεις τον ιδανικό σταυρό

‘Ολα τα παραπάνω αλλά και η σύνδεση του παιδιού με τους πνευματικούς του γονείς κάνουν την επιλογή του σταυρού εξαιρετικά σημαντική. Πώς όμως να επιλέξεις ένα τόσο σπουδαίο κόσμημα;

Η επιλογή του βαπτιστικού σταυρού είναι μια προσωπική υπόθεση που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο του παιδιού, το υλικό, τα καράτια και το στυλ. Επιπλέον παράγοντες είναι η διαχρονικότητα αλλά και οι προτιμήσεις των νονών και των γονιών. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα tips που θα σε βοηθήσουν στο ποιον σταυρό να διαλέξεις:

1. Διάλεξε με βάση το φύλο του παιδιού

Αν και υπάρχουν και unisex βαπτιστικοί σταυροί, υπάρχουν χαρακτηριστικά που φέρουν και ταιριάζουν περισσότερο σε κορίτσια ή αγόρια.

2. Συνεννοήσου με τους γονείς του παιδιού

Αν και θεωρητικά ο βαπτιστικός σταυρός είναι επιλογή των νονών, στην πράξη και το γούστο των γονιών(κυρίως της μαμάς) παίζει το ρόλο του. Οπότε καλό είναι για να μην υπάρχουν παρατράγουδα να συνεννοηθείς με τους γονείς αν προσανατολίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο στυλ π.χ.χρυσό, λευκόχρυσο, με πέτρες, μίνιμαλ.

3. Όρισε το budget σου

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς είναι τα χρήματα που θέλεις και μπορείς να διαθέσεις. Έτσι οι επιλογές σου θα γίνουν πιο συγκεκριμένες και θα γλιτώσεις χρόνο και ενέργεια που μπορείς να διοχετεύσεις και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου.

Βαπτιστικοί σταυροί για κορίτσια

Όπως οτιδήποτε άλλο αφορά τη γυναικεία γκαρνταρόμπα έτσι και οι βαπτιστικοί σταυροί για κορίτσια διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, από απλά και λιτά έως περίτεχνα και στολισμένα με λίθους. Συνήθως προτιμώνται οι πιο λεπτεπίλεπτοι σταυροί με στρόγγυλες γραμμές. Επίσης πολύ αγαπημένοι είναι και οι σταυροί που είναι στολισμένοι με διαμάντια, ζιργκόν ή άλλες πέτρες.

18 2

Βαπτιστικοί σταυροί για αγόρια

Οι βαπτιστικοί σταυροί για αγόρια τείνουν να είναι πιο μεγάλοι, πιο λιτοί και σε πιο αυστηρές γραμμές σε σχέση με αυτών για κορίτσια. Συνήθως διαθέτουν καθαρές γραμμές και γεωμετρικά σχήματα ενώ η διακόσμηση είναι πιο διακριτική.

CE9CCE95CE9DCE95 CE92230 CEA3CEA4 5

Βαπτιστικός Σταυρός με βάση το υλικό

Χρυσός σταυρός

Ο κίτρινος χρυσός αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για βαπτιστικούς σταυρούς, καθώς είναι ένα ανθεκτικό και διαχρονικό υλικό. Είναι all time classic και δεν φεύγει εύκολα από τη μόδα.

Σταυρός από λευκόχρυσο

Ο λευκόχρυσος αποτελεί μια πιο μοντέρνα επιλογή, με κομψή και διακριτική εμφάνιση. Είναι ιδανικό για όσους προτιμούν πιο minimal στυλ.

Σταυρός από ροζ χρυσό

Ο ροζ χρυσός είναι μοντέρνος και ιδιαίτερος. Προσδίδει μια ρομαντική, παιχνιδιάρικη και θηλυκή πινελιά στο βαπτιστικό σταυρό και είναι ιδανικός για κορίτσια.

16 2

Καράτια

Ο αριθμός καρατίων ενός βαπτιστικού σταυρού επηρεάζει την καθαρότητα του χρυσού και, κατά συνέπεια, την τιμή του. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές σε βαπτιστικούς σταυρούς είναι 9 καράτια, 14 καράτια και 18 καράτια.

Χρυσός 9 καρατίων

Περιέχει 37,5% καθαρό χρυσό και 62,5% άλλα μέταλλα. Είναι η πιο οικονομική επιλογή και ίσως διαθέτει ένα πιο αχνό χρώμα και λιγότερη λάμψη. Παρόλα αυτά είναι πιο ανθεκτικός από τους σταυρούς 14Κ και 18Κ οπότε είναι εξαιρετική επιλογή για να φοριέται σε τακτική βάση.

Χρυσός 14 καρατίων

Αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή, ενδεχομένως την κορυφαία, καθώς προσφέρει ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής. Περιέχει 58,5% καθαρό χρυσό και 41,5% άλλα μέταλλα. Επειδή έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε χρυσό είναι πιο ευαίσθητος από σταυρούς 9Κ.

Χρυσός 18 καρατίων

Θεωρείται η πιο ποιοτική επιλογή, καθώς περιέχει 75% καθαρό χρυσό και 25% άλλα μέταλλα. Διαθέτει πιο έντονο χρώμα και λάμψη σε σχέση με τον χρυσό 14Κ. Είναι πιο ακριβός και πολυτελής αλλά και πιο ευαίσθητος.

Επιλογή σταυρού με βάση το στυλ

Το στυλ είναι σίγουρα μια σημαντική ακόμα παράμετρος στην επιλογή σταυρού. Στην αγορά υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, από κλασικά και μίνιμαλ, έως πιο μοντέρνα και ιδιαίτερα. Η επιλογή του στυλ του βαπτιστικού σταυρού εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και το γούστο των νονών αλλά και των γονιών. Κάποια από τα πιο δημοφιλή στυλ είναι:

Κλασικό

Διαχρονικό στυλ με απλές γραμμές. Είναι σταυροί από χρυσό ή και λευκόχρυσο που αποτελούν σταθερές επιλογές. Ιδανικό για όσους προτιμούν κάτι κομψό και διαχρονικό.

Μοντέρνο

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σταυροί με σύγχρονο στυλ, ιδιαίτερα σχέδια και γεωμετρικά κοψίματα. Είναι ιδανικοί για όσους προτιμούν κάτι πρωτότυπο και ξεχωριστό.

Με τον Εσταυρωμένο

Αυτοί οι σταυροί έχουν επάνω τον Εσταυρωμένο ή διάφορα σύμβολα της πίστης όπως η Παναγία ή χαραγμένο σταυρό. Έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία και είναι ιδανικοί για όσους θέλουν να τονίσουν τη θρησκευτική αξία του βαπτιστικού σταυρού.

Αυτά είναι τα βασικά στυλ. Από ‘κει και πέρα υπάρχουν κι άλλα όπως σταυροί διακοσμημένοι με πέτρες, σταυροί διπλής όψης ή με ιδιαίτερο φινίρισμα.

4440

Η σημασία της αλυσίδας του βαπτιστικού σταυρού

Πάμε τώρα και στην αλυσίδα. Πρώτα απ΄όλα να διευκρινίσουμε πως ο σταυρός δεν συνοδεύεται απαραίτητα με κάποια συγκεκριμένη αλυσίδα και τις περισσότερες φορές καλούμαστε να επιλέξουμε επιπλέον αλυσίδα. Τώρα, η αλυσίδα εξαρτάται από το στυλ, το χρώμα και το μέγεθος του σταυρού αλλά και από το αν προορίζεται για αγόρι ή κορίτσι.

Σαφώς το χρώμα θα πρέπει να είναι ίδιο με του σταυρού(κίτρινος χρυσός, λευκόχρυσος, ροζ χρυσός). Κάτι ακόμα που λαμβάνεται υπόψη είναι το μέγεθος του σταυρού καθώς η αλυσίδα θα πρέπει να δένει αρμονικά. Από εκεί και πέρα οι αλυσίδες για κορίτσια τείνουν να είναι πιο λεπτές και χαριτωμένες ενώ οι αλυσίδες για αγόρια είναι συνήθως πιο χοντρές και ανθεκτικές, σε πιο απλά και λιτά σχέδια. Σημασία έχει και το μήκος της αλυσίδας, το οποίο πρέπει να είναι κατάλληλο ώστε να προσαρμόζεται στα μέτρα του παιδιού. Ένας γενικός κανόνας είναι η αλυσίδα να φτάνει στο ύψος του στήθους και ίσως λίγο πιο κάτω.

Για να συνοψίσουμε…

Ο βαπτιστικός σταυρός έχει ιδιαίτερη σημασία και θα συντροφεύει το παιδί μια ζωή. Καθόρισε το budget σου, επικοινώνησε με τους γονείς του παιδιού και ακολούθησε τα παραπάνω tips για να διευκολυνθείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και σίγουρα θα είναι ένας σταυρός διαλεγμένος με πολλή αγάπη που σηματοδοτεί όμορφα αυτόν το νέο σου ρόλο.

‘Οποιον σταυρό κι αν επιλέξεις σου ευχόμαστε: Πάντα άξιος! Πάντα άξια!

Μπορείς να βρεις τη συλλογή μας από βαπτιστικούς σταυρούς εδώ. Αν έχεις απορίες για την επιλογή του σταυρού θα χαρούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας και να σου τις λύσουμε.

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε αυτόματα στις: 13 Απριλίου 2024 ώρα 12:27 από εδώ
_____________________________
Το Farsala Press δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει αυτόματα από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

Μοιραστείτε Αυτό Το Άρθρο
Avatar photo
Από My Farsala Διαδικτυακή εφαρμογή
Follow:
Διαδικτυακή εφαρμογή τοπικού ενδιαφέροντος